dinsdag 30 januari 2018

STEM-spel tijdens de jeugdboekenmaand

JEUGDBOEKENMAAND 2018: WETENSCHAP & TECHNIEK – EUREKA!


Van 1 tot 31 maart wordt er opnieuw een maand lang ingezet op jeugdboekenplezier. 
Het centrale thema van de jeugdboekenmaand is wetenschap en techniek.
Voor wetenschappers zit de wereld boordevol wonderen die ze met hun nieuwsgierige geest graag ontdekken. Ze laten zich niet afschrikken door moeilijke vragen en gaan op onderzoek. Ze zullen de dingen begrijpen.
Maar wat hebben die knappe koppen nu met boeken te maken? Heel veel. Boeken maken je nieuwsgierig. Door sommige boeken ga je vragen stellen. In andere boeken vind je de antwoorden. Het ene boek brengt je bij het andere en voor je het weet zit je in een eindeloze spiraal vol leesplezier.


SPEL MET OPDRACHTEN VOOR DE KLASSEN: EUREKA!-SPEL

Tijdens de jeugdboekenmaand van 2017 werkten de bibliotheken van De Leesdijk al een STEM-spel uit, met wetenschappelijke proefjes, digitale doe-vragen, technische doordenkertjes en uiteraard zoekvragen in boeken.

Dit jaar gaan we op de ingeslagen weg voort. We nodigen alle wetenschappers uit het eerste, derde en vijfde leerjaar uit in de bibliotheek om het spel te komen spelen.

Zowat alles in de bib is aan vervanging toe, of dat is toch het opzet van het Eureka!-spel. 
De verwarming laat het afweten, de verlichting doet het vaker niet dan wel en ook een bezoek aan het toilet is geen pretje. De bibmedewerkers zitten met de handen in het haar. Wie helpt ons uit de nood om de techniek opnieuw op punt te stellen? Elk Eureka!-moment brengt de leerlingen dichter bij de oplossing.

Enkele leerlingen van het vierde en vijfde leerjaar van de basisschool in Opstal maakten hierover een stripverhaal.  Deze strippagina kan je gebruiken als introductie in de klas vooraleer je het spel komt spelen: