dinsdag 13 december 2016

Jeugdboekenmaand 2017 Het thema
MVX begint bij jongens en meisjes. 
Maar het wil hen niet lijnrecht tegenover elkaar zetten. Het wil hen doen bewegen. Kriskras en door elkaar. Dan danst straks iedereen van lichtblauw naar fuchsia naar appelblauwzeegroen, huppelen we in glitterjurken en op legerbottines, slepen we taart naar een boomhut met bloemengordijntjes voor het raam. Wie danst mee?

MVX gaat over wat kinderboeken zeggen, met en zonder woorden. Is de held echt altijd een jongen? Hoeveel prentenboekendieren heten ‘zij’? Wie loopt er door het beeld? Wie past er op de kleintjes? Wie is de baas? Wie knikt en luistert? En wie niet? M/V/X gaat over kijken naar wat er staat en zien wat er niet staat.

MVX gaat over Tiny en Jommeke en andere boeken van weleer. Over voorbeeldige rolpatronen en avonturen die voorbehouden zijn aan jongens. Het gaat over de gezelligheid van nostalgie, maar het denkt ook dat nostalgie je blik kan vertroebelen. Het wil uitzoeken welke tijdsgeest er aan boeken kleeft.

MVX wil weten wat lezen doet terwijl je groeit en uitzoekt hoe de wereld (inclusief jezelf) in elkaar zit. Het denkt dat boeken gedachten in gang kunnen zetten. Dat Matilda toont hoe je je eigen weg gaat als je ouders tegenwringen. En dat Pippi Langkous weerbarstige types een hart onder de riem steekt.

MVX gaat over boodschappen die je niet in de supermarkt doet. Het gaat over de boodschappen die in elk kinderboek zitten, en die niet altijd lief en onschuldig zijn. Het gaat over de onuitgesproken opvattingen die bepalen hoe je jezelf ziet en hoe je naar de ander kijkt. Over gedachten die sporen in rotsen slijten als je ze maar lang genoeg laat druppelen. En over de kracht en opluchting die rolmodellen geven.

MVX is een groot en drukbevolkt spiegelpaleis omdat het gaat over om je heen kijken, jezelf zien, anderen observeren, iets herkennen (of net niet). M/V/X gaat over iedereen omdat het gaat over jezelf. Wie ben jij? Nieuwsgierig, een beetje bang, tevreden? Vecht je? Of is het jou om het even? M/V/X gaat over jou. Wie je bent en wie je zou kunnen zijn.