woensdag 3 februari 2016

Jeugdboekenweek 2016 - Feest in de bib


De Jeugdboekenweek is het grootste kinderboekenfestival van Vlaanderen. Veertien dagen lang zetten scholen, bibliotheken, boekhandels en culturele centra de mooiste boeken in de kijker. De Jeugdboekenweek 2016 vindt plaats van 5 tot 20 maart. Jaarlijks heeft de Jeugdboekenweek een ander thema. Dit jaar is het thema
‘WEG VAN DE STAD’.
Blijf je het liefst ver weg van de stad of ben je wég van de stad? Waar woon je? In een drukke stad? Op een rustig plekje op het platteland? Met onze bibactiviteiten tijdens de jeugdboekenweek willen we kinderen zoveel mogelijk boeken en verhalen laten ontdekken, hen tot actie aanzetten, hen naar de bib halen, hen aan de slag laten gaan met boeken, filmpjes en foto's... en dit allemaal in de bib, in de klas, thuis of in hun dorp/gemeente. 

In de bib gaan tijdens de jeugdboekenweek deze leuke activiteiten door:

1. De derde kleuters en kinderen van eerste en tweede leerjaar kunnen een leuk spel komen spelen in de bib.
Dit kan buiten de openingsuren van de bib maar maak vooraf een afspraak.

2. Voor de tweede en derde graad werd er een affichespel uitgewerkt.  De opdrachten kunnen in de klas of in de bib uitgevoerd worden.  Je kiest zelf hoeveel opdrachten je met je klas doet.  De resultaten die in de bib binnengebracht worden krijgen een mooi plaatsje in de bib of op onze blog.  (meer info lees je verder op deze blog)

3. Voor de leerkrachten voorzien wij op maandag 14 maart een verwen - infoavond.  Iedere leerkracht krijgt hiervoor nog een persoonlijke uitnodiging.  Kleuterleerkrachten kunnen tijdens deze avond wat nieuwe ideeën opdoen rond digitaal voorlezen (creatief met educatieve voorleesapps, tablets, ...).  Voor leerkrachten van het lager en secundair onderwijs komt het thema ‘ontwikkelingsproblemen’ aan bod.  Tijdens deze workshop ontdek je hoe je aan de hand van de Survivalgidsen kinderen kunt begeleiden en ondersteunen. In deze survivalboekjes komen volgende thema’s aan bod: hoogbegaafdheid, AD(H)D, dyslexie, dyscalculie, depressie, autisme, overgewicht, DCD, hoogsensitiviteit, langdurige ziekte, gehoorstoornissen.
Inschrijven voor deze infoavond kan tot en met 6 maart.

Naar jaarlijkse gewoonte lezen wij ook voor aan kleuters en staan er auteurslezingen op het programma.

Kinderen kunnen ook individueel deelnemen aan een dialectenwedstrijd (naar aanleiding van het Biggenaats woord van het jaar dat op erfgoeddag zal bekend gemaakt worden)

Op 16 april is er voor kinderen tussen 3 en 10 jaar een theatervoorstelling.
Meespeeltheater ‘Jeuk’ breng om 15 uur ‘Rock ‘n roll in koningsland’
Liefst vooraf inschrijven!

Inschrijven voor een activiteit kan:
telefonisch: 052 33 95 91 of via mail ilse.achtergael@buggenhout.be

Vriendelijke groeten,
Het bibteam