donderdag 8 januari 2015

Boekentips voor de poëzieweek

Leuke gedichten voor de allerkleintjes - Boekentips

"Anna's vrolijke versjes"

Belangrijke thema's uit het dagelijkse leven van een jonge kleuter komen in dit boek aan bod. 
Versjes over opstaan, in bad gaan, opruimen, jasje aandoen, maar ook over de kleine gebeurtenissen op school, de vier seizoenen ... Sommige gedichtjes zijn eenvoudig, andere zijn iets moeilijker. Sommige rijmpjes spelen met klanken, andere vertellen een verhaal of helpen bij alledaagse vaardigheden.

Een leuke meegroeibundel voor peuters en kleuters van 2 tot 6 jaar.Het boek bestaat uit drie delen. Zoals het een groeiboek past, zijn de versjes geordend per leeftijd.

Voor de allerjongsten tot 3 jaar zijn er eenvoudige korte gedichtjes over herkenbare alledaagse dingen: opstaan, aankleden, eten, fietsen of slapengaan. Ingrid Godon maakte er sfeervolle prenten bij.Schone handjes
Schone tandjes
Schoon gezicht
De dag gaat dicht
Uit is het licht
Hallo zegt het bed
Ben je daar weer?
Want ik dacht net
Jij komt niet meer
(Miep Diekman)
Het tweede deel voor kleuters van 4 en 5 jaar, telt 30 versjes. De gedichten zijn niet alleen iets langer, ze halen ook complexere gevoelens en gedachten naar boven, zoals bang, verlegen of onzeker zijn. Dat ook de fantasie uitwaaiert en de omgeving uitdagender wordt, vinden we terug in de prikkelende illustraties van Kristien Aertssen.
Niet minder dan 64 gedichten selecteerde Jan Smeekens voor de 5- en 6-jarigen; Sylvia Weve verzorgde de illustraties. In deze gedichten staan vader en moeder meer in de kijker, en doen opa en oma hun intrede. De belevingswereld is complex, de toon wordt vaak ook ondeugender zoals in ‘Tien dingen naar keus die je kunt doen met dingen uit je neus’ (Frank Adam). Verschillende versjes nodigen ook uit om op kindermaat te filosoferen.
Een zucht is onzichtbaar
Net als de wind
De nacht is onzichtbaar
Als de dag begint
Onzichtbaar zijn de dingen
Die ik kwijt ben
Die ik nooit meer vind
Maar
Met mijn ogen dicht
Zie ik alles
Wat mijn hoofd verzint
(Hans en Monique Hagen)
Dit groeidichtboek leert jong en oud dat je met woorden heel leuke dingen kan doen. Versjes leren je om anders naar de mensen en de wereld te kijken. Soms zijn versjes grappig, dan weer helpen ze om na te denken over moeilijke vragen. Zoals wie de tenen van de reus zal knippen? Misschien… maar ook over moeilijke vragen over jezelf, de wereld en het leven.